فهرست مطالب

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیام خانلری، مسعود خسروی پور*، حانیه عبدی، رامین رحمانی، فرامرز قره گوزلو صفحات 143-152
    سابقه و هدف

     تصادف های ترافیکی یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کلان شهرهاست که هر ساله هزینه های چشمگیری را بر شهرها تحمیل می کند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع تصادف و عوامل تاثیرگذار بر آن ها در رانندگان تاکسی های شهری کرمانشاه اجرا شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی-مقطعی 320 نفر از رانندگان مرد تاکسی های شهری کرمانشاه در سال 1397 بررسی شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از یک پرسش نامه چند بخشی شامل مشخصات دموگرافیک و شغلی، مقیاس آنالوگ-دیداری خستگی (F-VAS) و پرسش نامه استاندارد پیتزبورگ (PSQI) جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های آماری ناپارامتریک و مدل های رگرسیون لوجستیک با نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها:

     فراوانی تصادفات در رانندگان تاکسی های شهری کرمانشاه 38.3 درصد (123 نفر) مشاهده شد. اختلاف معناداری در متغیرهای سابقه کار، سطح خستگی و مصرف دخانیات در بین رانندگان با تصادف و بدون تصادف مشاهده شد (0.05<P). بر اساس رگرسیون لوجستیک، مصرف دخانیات (نسبت شانس: 2.68 و فاصله اطمینان 95 درصد: 4.33-1.66) و یک واحد افزایش در سطح خستگی (نسبت شانس: 1.01 و فاصله اطمینان 95 درصد: 1.02-1.00) به طور معناداری با افزایش احتمال تصادف در رانندگان همراه بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شیوع نسبتا زیاد تصادف در رانندگان تاکسی های شهری بررسی شده، لازم است برنامه های جامعی برای شناسایی و کنترل عوامل تاثیرگذار بر تصادف ها در این گروه از رانندگان طراحی شود و در اولویت اجرا قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصادفات ترافیکی، تصادفات جاده ای، خستگی، رانندگان تاکسی، کیفیت خواب
  • اردلان ابراهیمی، امید کلات پور*، ایرج محمدفام صفحات 153-165
    سابقه و هدف

     طرح ریزی تخلیه اضطراری یکی از مهم ترین اقدامات حفاظتی در شرایط اضطراری است. تعیین محل تجمع اضطراری استاندارد نیز یکی از الزامات اصلی طرح ریزی تخلیه اضطراری است. انتخاب مکان تجمع استاندارد ملاحظات فنی و مدیریتی مشخصی دارد. لذا پژوهش حاضر در این راستا و با هدف ارایه الگویی به منظور تعیین محل های تجمع اضطراری در صنایع فرایندی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    ابتدا با بررسی متون مختلف، معیارهای موثر در تعیین محل های تجمع اضطراری شناسایی و در دو گروه عوامل داخلی و بیرونی تقسیم بندی شدند. سپس وزن هریک از معیارها با استفاده از روش FAHP محاسبه شد. درنهایت، تعدادی از اماکن به منظور تعیین محل تجمع اضطراری با روش FTOPSIS ارزیابی و محل های بهینه مشخص شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس محاسبات روش FAHP، از مجموع 12 معیار بررسی شده، 8 معیار از هر دو عوامل که بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند، به عنوان مهم ترین مولفه ها معرفی شدند. مهم ترین معیارهای عوامل بیرونی اثرگذار به ترتیب فاصله از مراکز خطر اطراف، شرایط باد غالب، ماهیت سناریوهای محتمل، وجود افراد آسیب پذیر و مهم ترین معیارهای عوامل داخلی به ترتیب پتانسیل اثرپذیری از حادثه، سهولت دسترسی، قابلیت دید و پایش و مدت زمان پیمایش بودند.

    نتیجه گیری:

     شناسایی و ارزیابی محل های تجمع اضطراری باید بر اساس معیارهای فاصله از مراکز خطر اطراف، شرایط باد غالب، ماهیت سناریوهای محتمل، وجود افراد آسیب پذیر، پتانسیل اثرپذیری از حادثه، سهولت دسترسی، قابلیت دید و پایش و مدت زمان پیمایش انجام شود.

    کلیدواژگان: FAHP، FTOPSIS، تخلیه اضطراری، صنایع فرایندی، محل تجمع اضطراری
  • ناهید بزرگ خو، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی* صفحات 166-172
    سابقه و هدف

     این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین پارامترهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) موثر بر رایانش ابری در ارایه خدمات هوشمند در سیستم حمل ونقل ریلی طراحی و انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی مبتنی بر روش دلفی و نظرات خبرگان در سیستم حمل ونقل ریلی در سال 1399 انجام شده است. این مطالعه در پنج گام شامل بررسی جامع متون، شناسایی و ارایه پارامترهای HSE موثر بر رایانش ابری در ارایه خدمات هوشمند در سیستم حمل ونقل ریلی و سه دور دلفی اجرا شده است. در این مطالعه 16 متخصص در زمینه HSE و حمل ونقل ریلی شرکت کردند. شاخص پراکندگی ضریب تغییرات (CV) و میزان مطلوبیت هر پارامتر به ترتیب 20> درصد و ≥ 4 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    بر اساس این مطالعه دلفی، 15 پارامتر مرتبط با HSE و تاثیرگذار بر فناوری رایانش ابری در ارایه خدمات هوشمند در سیستم حمل ونقل ریلی معرفی شدند. شاخص پراکندگی ضریب تغییرات 8.0 درصد برآورد شد. پارامترهای آینده پژوهی، وجود نیروی مناسب برای اشتغال و ابزارهای مدیریت منابع سرویس ابری بیشترین میزان مطلوبیت را داشتند (4.875).

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه بیانگر این بود که کارکردها و چالش های HSE مرتبط با فناوری رایانش ابری در سیستم حمل ونقل ریلی می تواند برای تصمیم سازان در زمینه اثربخش کردن خدمات هوشمند در سیستم حمل ونقل ریلی و کاهش خطرات مرتبط با آن مفید باشد.

    کلیدواژگان: بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، رایانش ابری، روش دلفی، سیستم حمل ونقل ریلی
  • رجبعلی حکم آبادی، فرزانه مهری، علی کریمی* صفحات 173-180
    سابقه و هدف

    ساعات کاری زیاد، استراحت ناکافی و برنامه های نامنظم رانندگان عواملی هستند که باعث خواب آلودگی رانندگان حرفه ای و درنتیجه باعث کاهش توانایی راننده و بروز تصادفات جاده ای میشود. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین ساعات کار و استراحت رانندگان با وقوع تصادفات جادهای در رانندگان وسایل نقلیه سنگین بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع تحلیلی مقطعی بود که در سال 2018 انجام شد. در این پژوهس 200 راننده وسایل نقلیه سنگین استان تهران ارزیابی شدند. برای جمع آوری اطالاعات از پرسشنامه استاندارد ایمنی رانندگان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن رانندگان، ساعات رانندگی، رانندگی پیوسته و استراحت به ترتیب 5/05±47/9 سال،10/2±66/52 و 5/1±82/87 ،1/13±8/7 ساعت در روز محاسبه شد. میانگین تعداد شبه تصادفات و تصادفات برای رانندگان در 5 سال گذشته به ترتیب 29±/2 26/4 و 2/1±1/1 بود. تعداد حوادث جاده ای با سن، احساس خواب آلودگی، آموزش ایمنی و بهداشت، تعداد ساعات رانندگی، رانندگی پیوسته و استراحت ارتباط معناداری داشت، اما با متغیر سیگار کشیدن ارتباط معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    رفتارهایی همچون ساعات رانندگی طولانی و پیوسته، ساعات کم استراحت و احساس خواب آلودگی ازجمله عوامل وقوع تصادفات در رانندگان وسایل نقلیه سنگین در کشور است. بدون شک برنامه ریزی با رویکرد اطلاع رسانی و ارتقای سطح آگاهی و مهارت رانندگان در راستای تغییر عادات نادرست و رفتارهای پرخطر رانندگی تاثیر بسزایی در کاهش تصادفات جاده ای خواهد داشت.

    کلیدواژگان: استراحت، حوادث جاده ای، خواب آلودگی، ساعت کاری، وسایل نقلیه سنگین
  • منصور ثابتی جمال آباد، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، پروانه گلرد، مهناز ربیعی صفحات 181-187
    سابقه و هدف

     بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) یکی از مهمترین اصولی است که در هر فعالیتی اعم از فعالیت های صنعتی و خدماتی بایستی مورد توجه قرار گیرد. لذا، این مطالعه با هدف ارزیابی نقش بهداشت، ایمنی و محیط زیستی (HSE) در پارامترهای موثر بر رویکرد آینده نگاری فناوری در یک صنعت خودروسازی انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مبتنی بر فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) در یک صنعت خودروسازی و در سال 1399-1398 انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل کارشناسان، سرپرستان و مدیران در شرکت پارس خودرو بوده و نمونه مورد مطالعه 138 نفر بود. فرآیند اجرای این مطالعه شامل شناسایی پارامترهای موثر بر رویکرد آینده نگاری فناوری در صنعت خودرو از طریق یک مطالعه کتابخانه ای جامع و اجرای یک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی از طریق یک مطالعه میدانی و همچنین تحلیل نتایج با استفاده از منطق فازی بود.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد همه پارامترهای فناوری نرم و فناوری سخت، عوامل سیاسی و اقتصادی، عوامل اجتماعی و HSE به طور معنی داری بر رویکرد آینده نگاری فناوری در صنعت خودرو موثر می باشد (0.001>p). وزن نهایی نرمال شده برای این شش پارامتر به ترتیب 0.378، 0.163، 0.280، 0.051، 0.098 و 0.031 بدست آمد. نرخ ناسازگاری مقایسه های انجام شده 0.09 بدست آمد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه بیانگر این بود که عوامل فناوری نرم مهمترین عامل و عوامل HSE نیز به عنوان کم اهمیت ترین عامل موثر در انتقال فناوری و رویکرد آینده نگاری فناوری ارزیابی و برآورد شده اند.

    کلیدواژگان: بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، آینده نگاری، فناوری، صنعت خودرو
  • هنا جهانی، تیمور اللهیاری*، رسول همت جو صفحات 188-199
    سابقه و هدف

     کارکنان مسیول حمل و جابه جایی بیماران در بیمارستان در معرض خطر بروز ناراحتی های اسکلتی-عضلانی هستند. این مطالعه با استفاده از روش MAPO و نرم افزار 3DSSPP به منظور تخمین بار مکانیکی واردشده به کمر کارکنان دارای فعالیت حمل بیمار انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در مرحله اول، بخش های بیمارستان و تعداد کارکنانی شناسایی شد که به صورت دستی بیماران را جابه جا می کردند و با شاخص MAPO ارزیابی شدند. به منظور شناسایی و ارزیابی عوامل خطر موثر در ایجاد آسیب های کمر در کارکنان از نرم افزار 3DSSPP استفاده شد. تحلیل نتایج با نرم افزار SPSS (version 26) و روش های آمار توصیفی، آزمون کای دو و آزمون های همبستگی انجام شد.

    یافته ها: 

    شرکت کنندگان 24 نفر، شامل 21 مرد و 3 زن با میانگین سنی 35.6 سال بودند. طبق نتایج نرم افزار 3DSSPP در 37.5 درصد از افراد برآورد آسیب به لیگامنت بیشتر از حدود مجاز بود. نیروی فشار واردشده بر دیسک مهره های L4/L5 و L5/S1 به ترتیب در 58.3 و 62.5 درصد از افراد بیشتر از حد مجاز بود. همچنین بر اساس آزمون آماری پیرسون، بین نتایج روش های MAPO و 3DSSPP همبستگی معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    برای کاهش ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی و به حداقل رساندن آن لازم است عوامل موثر در جابه جایی بیمار مانند ابزار و تجهیزات کمکی، عوامل محیطی و آموزش بهبود یابد و عوامل موثر بر اختلالات، حذف یا اصلاح شود.

    کلیدواژگان: 3DSSPP، MAPO، اختلالات اسکلتی-عضلانی، ارزیابی خطر، حمل بیمار
  • علی فردی، مصطفی میرزایی علی آبادی*، امید کلات پور، مریم فرهادیان صفحات 200-206
    سابقه و هدف

     دستورالعمل های اجرایی به عنوان راهنمایی برای انجام وظایف در صنایع مورد توجه است. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذاری در افزایش کاربردپذیری دستورالعمل های اجرایی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مشاهده ای-تحلیلی از راهنماها، کتاب ها و مطالعات در زمینه دستورالعمل های اجرایی برای شناسایی عواملی استفاده شد که در بهبود کاربردپذیری و تمایل کاربران به استفاده از آن ها کاربرد دارند. این عوامل در چهار گروه اصلی دسته بندی شد. به منظور بررسی و حصول اطمینان از کارآمدی این عوامل، یک مطالعه دلفی انجام شد. تحلیل داده ها شامل سنجش روایی و پایایی بود که با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه که ابزاری به منظور کاربردپذیری دستورالعمل های اجرایی طراحی و توسعه داده شد، در چهار گروه اصلی، 22 عامل نهایی شد. پس از اجرای مطالعه دلفی، نسبت روایی محتوا (CVR) برای ابزار طراحی شده 0.83 و شاخص روایی محتوا (CVI) 0.955 محاسبه شد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ 0.819 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     در این مطالعه 22 آیتم در چهار گروه اصلی به کمک منابع و سپس پرسشگری از خبرگان در افزایش کاربرپذیری شناسایی شد که در عمل نیز تاثیرگذاری آن ها ارزیابی و اثبات شد. بر اساس این مطالعه باید تمام دستورالعمل ها در صنایع در چارچوب مشخصی تدوین و در بازه زمانی مشخصی کاربردپذیری آن ها بررسی شود و در صورت نیاز بازنگری و اصلاح شود.

    کلیدواژگان: بهداشت ایمنی و محیط زیست (HSE)، دستورالعمل اجرایی، دلفی، صنایع فرایندی، کاربردپذیردی
  • اسماعیل وکیلی، عباس جعفری، صادق فیض الله زاده، وفا فیضی، محمد حاج آقازاده* صفحات 207-213
    سابقه و هدف

     مواجهه شغلی نانوایان با گرد و غبار آرد فراتر از مقدار استاندارد منجر به بروز مشکلات ریوی و آلرژی می شود. هدف این مطالعه تعیین و مقایسه غلظت گرد و غبار آرد در نانوایی های شهر ارومیه در سال 1400 بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه 3 نوع نانوایی (لواش، بربری و سنگگ) با دو شیوه پخت (سنتی و ماشینی) مطالعه شدند. هوای تنفسی 160 کارگر نانوایی طبق روش MDHS 14.4 با نمونه بردار IOM در دبی 2 لیتر بر دقیقه جمع آوری و مقدار گرد و غبار آرد با روش گراویمتری تعیین شد. از روش های آماری توصیفی و تحلیل واریانس یک طرفه برای تحلیل داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین (انحراف معیار) سن و سابقه کار کارگران نانوایی به ترتیب (10.17±) 40.39 و (9.49 ±) 15.13 بود. غلظت گرد و غبار آرد در هوای تمامی نانوایی ها بیشتر از حد مجاز شغلی (5. 0میلی گرم بر مترمکعب) بود. نانوایی های لواش سنتی و سنگک ماشینی به ترتیب بیشترین (8.61 میلی گرم بر مترمکعب) و کمترین (1.35میلی گرم بر مترمکعب) غلظت گرد و غبار آرد را داشتند. شیوه پخت سنتی نسبت به ماشینی آلودگی هوای بیشتری تولید می کند. میانگین غلظت گرد و غبار آرد در انواع نانوایی ها تفاوت آماری معنی داری داشت (0.05<p).

    نتیجه گیری: 

    کارگران نانوایی های مختلف شهر ارومیه با غلظت های بیشتر از حد مجاز شغلی گرد و غبار آرد مواجهه دارند. با توجه به آلودگی کمتر، پخت ماشینی نان نسبت به پخت سنتی ارجحیت دارد. نانوایی های لواش، بربری و سنگک به ترتیب در اولویت مداخلات کنترلی بهداشت حرفه ای قرار دارند. آموزش کارگران در زمینه اثرات گرد و غبار آرد بر سلامتی و روش های صحیح کار، استفاده از تهویه عمومی و موضعی و انجام معاینات شغلی برای انواع نانوایی ها با اولویت ذکرشده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بربری، سنگک، کارگران، گرد و غبار آرد، لواش، مواجهه تنفسی، نانوایی
|
  • Payam Khanlari, Masoud Khosravipour*, Hanieh Abdi, Ramin Rahmani, Faramarz Gharagozlou Pages 143-152
    Background and Objective

    Traffic accidents are one of the most important challenges metropolises face, which impose significant costs on them every year. This study was conducted to determine the prevalence of accidents and the factors affecting them among city taxi drivers in Kermanshah, Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 320 male urban taxi drivers in Kermanshah were investigated in 2018. The required data were collected using a multi-part questionnaire including demographic and occupational characteristics, a visual analog scale for fatigue, and the Pittsburgh Sleep Quality Index. To analyze the data, non-parametric statistical tests and logistic regression models were employed by using SPSS software (version 25).

    Results

    The frequency of accidents among urban taxi drivers of Kermanshah was 38.3% (n=123). Significant differences were observed in the variables of work experience, fatigue level, and smoking among drivers with and without accidents (P<0.05). Based on logistic regression, smoking (odds ratio: 2.68 and 95% confidence interval: 1.66-4.33) and one unit increase in the fatigue level (odds ratio: 1.01 and 95% confidence interval: 1.00-0.1-02) were significantly associated with an increased chance of the accident in the drivers.

    Conclusion

    Due to the relatively high prevalence of accidents among urban taxi drivers, it is necessary to design and prioritize comprehensive programs to identify and control the factors affecting accidents in this group of drivers.

    Keywords: Fatigue, Road Accidents, Sleep Quality, Taxi Drivers, Traffic Accidents
  • Ardalan Ebrahimi, Omid Kalatpour*, Iraj Mohammadfam Pages 153-165
    Background and Objective

    Emergency evacuation planning is one of the most central protective measures in emergency situations. Determination of the emergency muster points is one of the principal requirements of emergency evacuation planning. In this regard, this study aimed to represent a framework for determining emergency muster points in process industries.

    Materials and Methods

    After examining various texts, the effective criteria for determining emergency muster points were identified, and the relative weight of each criterion was calculated using the fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) method. Finally, the fuzzy technique for order preference by the similarity of an ideal solution (FTOPSIS) method was utilized to prioritize and determine optimal emergency muster points.

    Results

    According to the calculations by the FAHP method, from the total 12 criteria surveyed in this study, the first eight criteria from any factors with the highest weight were introduced as the most significant factors. The criteria of external factors affected relative weights, dis-tances from the hazard centers, prevailing wind conditions, nature of probable scenarios, and the presence of vulnerable groups. On the other hand, the criteria of internal factors included the potential impact of the accident, easy accessibility, visibility, and monitoring, as well as travel time.

    Conclusion

    Identification and evaluation of emergency muster points shall be made based on distances from the hazard centers, prevailing wind conditions, nature of probable scenarios, presence of vulnerable groups, the potential impact of the accident, easy accessibility, visibility, and monitoring, as well as travel time.

    Keywords: Emergency Evacuation, Emergency Muster Points, FAHP, FTOPSIS, Process Industries
  • Nahid Bozorgkhoo, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani* Pages 166-172
    Background and Objective

    The present study was designed and conducted to identify and determine the parameters of health, safety, and environment (HSE) affecting cloud computing in providing intelligent services in the rail transportation system.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out based on the Delphi technique and expert opinions on the rail transportation system in 2020. This research was performed in five steps, including a comprehensive review of the related literature, identification, presentation of HSE parameters affecting cloud computing in providing intelligent services in the rail transportation system, and three Delphi rounds. Sixteen experts participated in the field of HSE and rail transportation. The coefficient of variation (CV) and desirability of each parameter were considered at < 20% and ≥ 4, respectively.

    Results

    Based on this Delphi study, 15 parameters related to HSE and influential on cloud computing technology in the provision of intelligent services in the rail transportation system were introduced. Moreover, the CV index was estimated at 8.0%. The parameters of future research, the existence of a skilled workforce, and cloud service resource management tools had the highest degree of desirability (4.875).

    Conclusion

    The findings indicated that identifying functions and challenges of HSE regarding cloud computing technology in the rail transportation system could help decision-makers to improve effective services in the rail transportation system and reduce the associated risks.

    Keywords: Cloud Computing, Delphi Technique, Health Safety, Environment (HSE), Rail Transport System
  • Rajabali Hokmabadi, Farzaneh Mehri, Ali Karimi* Pages 173-180
    Background and Objective

    Excessive working hours, insufficient rest, and irregular driver schedules are factors that could cause drowsiness in professional drivers; consequently, reducing the driver's ability and increasing the chance of road accidents. Therefore, the present study aimed to Investigate the relation between drivers working and resting hours with the occurrence of road accidents among heavy vehicle drivers.

    Materials and Methods

    This analytical and cross-sectional research was performed in 2018 and 200 heavy vehicle drivers in Tehran province, Iran, were evaluated. A standard driver safety questionnaire was used to collect data. Data analysis was performed using SPSS software (version 21).

    Results

    The mean age of drivers, driving hours per day, continuous driving hours, and rest hours per day were calculated as 47.5 ± 9.05 years, 10.66 ± 2.52, 5.82 ± 1.87, and 8.7 ± 1.13, respectively. The average number of road quasi-accidents and accidents for drivers in the last five years was 4.26 ± 2.29 and 1.1 ± 1.2, respectively. The number of accidents was significantly associated with age, drowsiness, safety and health education, driving hours, the number of continuous driving hours, and the number of rest hours. No significant association was found between the number of accidents and smoking.

    Conclusion

    Behaviors such as long driving hours, long continuous driving hours, short rest hours, and drowsiness are among the causes of heavy vehicle drivers’ accidents in the country. Planning with the approach of informing, and raising awareness and skills of drivers to change their harmful habits and high-risk driving behaviors could significantly reduce road accidents.

    Keywords: Drowsiness, Heavy vehicles, Rest, Road accidents, Working hours
  • Mansour Sabeti Jamal Abad, GholamReza Hashemzadeh Khorasgani*, Parvaneh Gelard, Mahnaz Rabiei Pages 181-187
    Background and Objective

    Health, Safety, and Environment (HSE) is one of the most important principles that should be considered in any activity, including industrial and service activities. Therefore, this study aimed to evaluate the role of HSE in the parameters affecting the technology foresight approach in an automotive industry.

    Materials and Methods

    This study was conducted based on the fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) in an automotive industry from 2020 to 2021. The statistical population included experts, supervisors, and managers in Pars-Khodro Company (Tehran, Iran), and the study sample was 138 people. The process of conducting this study included identifying the parameters affecting the technology foresight approach in the automotive industry through a comprehensive library study and implementing FAHP through a field study.

    Results

    The results showed that all parameters of soft and hard technology, as well as political, economic, social, and HSE factors, significantly affected the technology foresight approach in the automotive industry (P<0.001). The final normalized weights for these six parameters were 0.378, 0.163, 0.280, 0.051, 0.098, and 0.031, respectively. The incompatibility rate of the comparisons was 0.09.

    Conclusion

    The findings indicated that soft technology is the most important factor and HSE factors are the least important one in technology transfer and foresight approach.

    Keywords: Automotive Industry, Foresight, Health Safety, Environ-ment, Technology
  • Hana Jahani, Teimour Allahyari*, Rasoul Hemmaatjo Pages 188-199
    Background and Objective

    Staff responsible for transporting patients to the hospital are at risk for musculoskeletal disorders. Therefore, this study was performed using the MAPO method and 3DSSPP software to estimate the mechanical load on the waist of staff carrying the patient.

    Materials and Methods

    In the first stage, the hospital wards and the number of personnel who transferred patients manually were identified and evaluated with the MAPO index. 3DSSPP software was used to identify and evaluate the risk factors causing back injuries in personnel. The results were analyzed using SPSS (version 26) and descriptive statistics, Chi-square, and correlation tests.

    Results

    Participants consisted of 24 people, including 21 men and 3 women, with a mean age of 35.6 years. According to the results of 3DSSPP software, in 37.5% of people, the estimated ligament damage was more than the allowable limit. The compressive force on the L4/L5 and L5/S1 vertebral discs was higher than the allowable limit in 58.3% and 62.5% of subjects, respectively. Based on Pearson's statistical test, there was a significant correlation between the results of MAPO and 3DSSPP methods.

    Conclusion

    To reduce and minimize the incidence of musculoskeletal disorders, it is necessary to eliminate the factors affecting the patient's mobility, such as assistive devices and equipment, environmental factors, improved education, and the factors affecting the disorders. The MAPO method was an effective way to plan preventive measures to reduce the risk of disorders, and 3DSSPP software was also a good tool for examining the forces acting on the waist.

    Keywords: 3DSSPP, MAPO, Musculoskeletal disorders, Patient handling, Risk assessment
  • Ali Fardi, Mostafa Mirzaei Aliabad*, Omid Kalatpour, Maryam Farhadian Pages 200-206
    Background and Objective

    Standard operating procedures (SOPs) are always considered a guide for performing tasks in industries. The present study aimed to identify the effective factors in increasing the usability of safety SOPs.

    Materials and Methods

    In this observational-analytical study, guidelines, books, and studies in the SOPs were used to identify factors that improve their usability. These factors were assigned to four main groups. A Delphi study was conducted to investigate and ensure the effectiveness of these factors. Data analysis, including validity and reliability, was performed in SPSS software (version 22).

    Results

    In this study, which aimed to design and develop a tool for increasing the usability of SOP, 22 factors were identified and categorized into four main groups. After the Delphi study, the content validity ratio (CVR) for the designed instrument was 0.83, the content validity index (CVI) was calculated at 0.955, and Cronbach's alpha coefficient was obtained at 0.819.

    Conclusion

    In this study, 22 factors in four main groups were identified to be effective in increasing the usability of safety SOPs. Their effectiveness was evaluated and proven. According to this study, all procedures in the industry should be developed in a specific framework, their applicability should be examined in a specific period of time, and if necessary, they should be reviewed and amended.

    Keywords: Delphi, HSE, Procedures, Process industries, Usability
  • Esmail Vakili, Abbas Jafari, Sadegh Feizollahzadeh, Vafa Feyzi, Mohammad Hajaghazadeh* Pages 207-213
    Background and Objective

    Occupational exposure of bakers to flour dust beyond the standard level leads to lung problems and allergies. The present study aimed to determine and compare the flour dust concentration in various bakeries in Urmia, Iran, in 2021.

    Materials and Methods

    In this study, three types of bakeries (Lavash, Barbari, and Sangak) with two baking methods (traditional and machine) were selected. The breathing air of 160 bakery workers was collected according to the MDHS 4/14 method by an IOM sampler at a flow rate of 2 liters per minute, and the flour dust was determined by the gravimetric method. Descriptive statistics and one-way analysis of variance were used to present and analyze data using SPSS statistical software (version 22).

    Results

    The mean (±SD) for age and working experience of the bakers were 40.39 ± 10.17 and 15.13 ± 9.49, respectively. The concentration of flour dust in the air of all types of bakeries was higher than the occupational exposure limit (0.5 mg/m3). Traditional Lavash and machine Sangak bakeries had the highest (8.61 mg/m3) and the lowest (1.35 mg/m3) flour dust concentrations in the air, respectively. The traditional baking method produces more air pollution than the machine. The average concentration of flour dust in all types of bakeries showed a statistically significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    The workers of different bakeries in Urmia are exposed to flour dust higher than the occupational exposure limit. Due to less contamination, baking bread with a machine is preferable to the traditional method. Lavash, Berberi, and Sangak bakeries are respectively the priority of occupational health control interventions. Educating workers regarding the effects of flour dust on health and proper working practices, application of general and local ventilation and health surveillance are suggested for all types of bakeries with the mentioned priority.

    Keywords: Bakery, Barbari, Flour dust, Lavash, Respiratory exposure, Sangak, Workers